Danske boligarkitekter  
post@dahlgaardstegnestue.dk | +45 62 22 31 36 Dahlgaards tegnestue
    Byggerådgivning for Private Fyn Svendborg Odense Ringe Faaborg Middelfart Region Syd Syddanmark
 

Udsigt fra Dahlgaards Tegnestue over Svendborg By og Det sydfynske Øhav

 

Hvorfor bygge?

 

Mere plads, energirenovering, eller et tiltrængt æstetisk løft til huset? Uanset hvordan din byggedrøm ser ud, kan skridtet fra idé til handling virke uoverskueligt. Her kan du læse mere om, hvordan en arkitekt kan hjælpe dig med dit byggeprojekt.

 

Kom i gang med dit byggeprojekt

En byggeproces behøver ikke være så uoverskuelig eller dyr, som du måske tror. Mange tænker at en arkitekt er et unødvendigt og fordyrende mellemled, hvis man ”bare” skal have lavet fx en mindre ombygning.

 

Byg med sund fornuft

Men faktisk er der masser af gode argumenter for at bruge en arkitekt, når du skal bygge om eller til. For udover at være fødselshjælper på det kreative og idemæssige plan, kan arkitekten også være din ambassadør, når du fx forhandler med håndværkere eller skal træffe beslutninger med vidtgående konsekvenser for både din bolig, din hverdag og din økonomi i årene fremover. Samtidig kan arkitekten gøre din byggeproces nemmere og mere overskuelig. så du får tid til at passe både familien og jobbet. Han kan sikre dig mod byggesjusk.

 

 

 

 

5 gode grunde til at bygge om

 

Det roder, støver og larmer! Det koster en formue og tager en krig. En større ombygning kan virke som en besværlig affære, men det kan ændre din bolig fra kedelig, kold og klam til lækker, lun og lys. Uanset hvor håbløst dit udgangspunkt ser ud, er der masser af muligheder for at optimere din nuværende bolig. Her får du fem stærke argumenter for din ombygning.

 

 

1. Du mangler plads

 

Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men før du kontakter ejendomsmægleren, er det værd at lade en arkitekt kigge på mulighederne. For ofte kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte.

 

Måske er du allerede begyndt at tjekke ejendomsmæglernes annoncer. Men inden du kaster dig ud i et dyrt og besværligt boligkøb, er det værd at regne en ekstra gang på projektet. Der kan nemlig være en langt bedre økonomi i at udvide eller omorganisere din nuværende bolig frem for at flytte – også selvom dit byggeprojekt er dyrere, end den værdistigning, det tilfører boligen. Du sparer nemlig flytteomkostningerne, og de er ofte højere, end de fleste forestiller sig.

 

Billigere at bygge om end at flytte

Beregninger fra magasinet Penge & Privatøkonomi fra 2011 viser, at skal du både sælge og købe, løber de samlede omkostninger op i 8-10 procent af handelsprisen. Sælger du et hus for 3 millioner kroner og køber et nyt til 4, skal du altså regne med at spilde 250.000-350.000 kroner på ingenting. Hvis du i stedet udvider huset, kan du bygge med et tab på op til 250.000 kroner og stadig have gjort den bedste handel.

 

Hvornår kan det betale sig at bygge om eller til?

Hvad der kan betale sig, kommer selvfølgelig an på, hvor du bor i landet samt, og hvor meget du ønsker at bygge om og til. Men som tommelfingerregel gælder følgende:

 

•Jo flere kvadratmeter tilbygning desto lavere bliver kvadratmeterprisen. En tilbygning på 100 kvadratmeter vil altid have en væsentlig lavere kvadratmeterpris end en tilbygning på 20 kvadratmeter.

•Jo højere huspriserne er i det område, du bor i, jo bedre kan det betale sig at bygge til din eksisterende bolig.

 

Tilbygning, 1. sal eller kælder?

Den mest almindelige måde at få mere plads, er enten at bygge i højden med en ekstra etage eller at udvide huset med en tilbygning. En anden mulighed er at udnytte de nuværende kvadratmeter i boligen fx ved at inddrage loftet eller forbedre kælderen. Endelig kan en reorganisering af boligens grundplan gøre underværker og få boligen til at fremstå større og mere luftig. Men inden du beslutter dig for en løsning, er det en god idé at tage en arkitekt med på råd.

 

Arkitekten kan give dig et overblik over mulighederne i din bolig og sikrer at du overholder reglerne. Husk, at du må højst bebygge 30 % af grundens areal, og der kan også være regler i lokalplanen, der sætter begrænsninger for 1. sale m.v.

 

 

2. Din bolig fungerer ikke, som den skal

 

En dårlig planløsning, upraktiske gangarealer og et hus, der tørster efter lys og luft kan forringe din livskvalitet og fylde din hverdag med irritationsmomenter. Men løsningen ligger lige for.

 

Det er egentlig ikke så svært at forvandle skrot til slot, men ofte skal der mere end blot en omgang hvid maling til. For du kan ikke male dig til mere lys, en bedre loftshøjde eller større rum. Og du kan heller ikke indrette dig ud af en dårlig planløsning. Hvis du er utilfreds med den måde din bolig fungerer på, bør du tage en snak med en arkitekt om, hvordan du får mest muligt ud af dine nuværende kvadratmeter.

 

Få mere dagslys

Mængden af dagslys har stor betydning for kvaliteten af det liv, du kan leve i dit hus. Lyset påvirker både dit humør og din mulighed for at læse, lave mad og arbejde. Derfor bør du aldrig gå på kompromis med lysindfaldet, antallet af vinduer og deres placering.

 

Sådan lukker du mere lys ind

•Få større vinduer

•Luk himmellyset ind ved at åbne det vandrette loft op til kip, få ovenlysvinduer eller andre højtsiddende glaspartier.

•Fjern vægge og erstat dem med halve vægge eller glaspartier, der lukker mere lys igennem huset.

 

Ombygning kan give bedre rumfordeling og indretning

Hvis du har de kvadratmeter, du har brug for, men huset bare er indrettet upraktisk, kan du få et helt nyt hus ved at flytte nogle vægge – og gentænke indretningen af huset.

 

Sådan kan du få bedre rumfordeling

•Slå køkkenet sammen med et tilstødende rum, så du får et køkken-alrum med mere lys og plads til flere funktioner fx spiseplads, hjemmekontor og tv-hjørne.

•Luk boligen op indvendigt. Fjern skillevægge, eller gør døråbningerne bredere, så der bliver mulighed for lange kig på tværs af rummene.

•Har du en lang gang med mange små værelser, så tænk det hele forfra og skab færre, men større værelser og undgå at spilde en masse plads på gangen.

 

Hus og have skal hænge sammen

Hvis du aldrig får brugt din have, er det måske fordi, der er en dårlig sammenhæng mellem inde og ude.

 

•Du kan overveje at udskifte de gamle havedøre med større glaspartier og eventuelt lave flere åbninger ud til haven.

•Et orangeri eller en havestue kan skabe en naturlig overgang til haven og samtidig give ekstra kvadratmeter til huset.

•En velanlagt terrasse med læ og sol kan næsten komme til at fungere som en forlængelse af stuen

  

 

3. Din bolig passer ikke til dine behov

 

Dine behov ændrer sig livet igennem og selvfølgelig skal din bolig følge med. Når husets teenagere får behov for mere privatliv, eller du skal finde plads til egen virksomhed i hjemmet, kan din bolig ofte tilpasses med en til- eller ombygning.

 

Der kan være mange grunde til, at dine behov til din bolig ændrer sig, og du derfor har brug for at bygge om.

 

•Du vil bo sammen med andre familier eller flere generationer

•Dine teenagebørn skal have mere privatliv i deres egen del af huset

•Du starter egen virksomhed, der skal drives fra hjemmet.

•Du er blevet ældre og mere gangbesværet. Bo med bedsteforældre eller dine bedste venner

Måske har du ligesom flere og flere andre danskere lyst til at lave et bofællesskab, hvor flere generationer af familien bor sammen.

 

Det stiller nye krav til boligen:

 

•Anden rumopdeling – f.eks. flere små børneværelser og større spiseplads i køkkenet

•Flere indgange

•Ekstra køkkener og badeværelser

 

Lad teenagerne få deres egen afdeling

De bruger timer om morgenen på badeværelset og spiller høj musik om aftenen, når du vil slappe af med en bog: Mange spændinger i familielivet kan undgås ved at indrette boligen, så teenagerne får lidt albuerum. Det kan f.eks. være:

 

•En ekstra indgang

•En børneafdeling med værelser, bad og evt. et fælles opholdsrum

•Et anneks til familiens teenagere – det er også en god mellemstation, før børnene flytter helt hjemmefra.

 

Få virksomhed i din bolig

Ønsker du at drive virksomhed fra din egen bolig, skal boligen måske justeres med en til- eller ombygning, så du får plads til at udfolde dit arbejde, men samtidig ikke lader virksomheden overtage hele hjemmet. Det vil f.eks. kræve:

 

•Funktionel kontorplads

•Klar opdeling af huset i hjemme- og arbejdsafdeling – så skal kunder ikke ind i dit private hjem, og du kan lukke døren til arbejdspladsen, når du holder fri

•Mødelokale, kundetoilet og lagerplads

 

Gør huset klar til din alderdom

Hvis du er oppe i årene og gerne vil bo i dit hus længst muligt, er det en god idé at bygge huset lidt om, mens du stadig har energien til det.

 

•Udjævn niveauforskelle i boligen ved at fjerne alle dørtrin

•Sørg for, at der er skridsikre overflader på trapper og lignende.

•Udvid gangarealer og døråbninger, så der er plads til kørestol eller gangstativ.

•Ramper eller elevator-løsninger kan også være en god måde at fremtidssikre huset på.

 

  

4. Du skal energirenovere

 

Overvejer du energirenovering? Det kan du roligt gøre. Med mindre investeringer kan du sikre en mere komfortabel bolig og en lavere varmeregning.

 

Der er sund fornuft og god økonomi i at overveje en energirenovering af din bolig. Faktisk kan du spare op mod 35.000 kr. på varmeregningen om året på at energirenovere dit hus.

 

Det får du ud af at energirenovere

•Lavere varmeregning

•Øget komfort i huset

•Højere salgsværdi

Ifølge arkitekter som Lavenergi Arkitekterne og arkitekterne i Projektzero i Sønderborg, der begge har specialiseret sig i at energirenovere huse, stiger husets salgsværdi faktisk proportionalt med energiinvesteringer. Energimærkningen af et hus er nemlig utrolig vigtig for salgbarheden, og desuden får du et bedre og mere komfortabelt hus ud af energirenovering.

 

Du har pligt til at renovere grønt

Ifølge det nye bygningsreglement BR10 har du pligt til at gøre din bolig mere energivenlig, når du først er i gang med et renoveringsprojekt. Du har kort sagt pligt til hele tiden at gøre dit hus mere tæt og sikre mindst muligt varmetab.

 

Eksempler på de nye krav

•Tag: Skal hele tagkonstruktionen skiftes, skal det nye tag opfylde kravene til varmeisolering, og du skal efterisolere uanset rentabilitet.

•Døre og vinduer: Skal du have nye døre og vinduer, skal de varmeisoleres uanset rentabilitet.

•Tilbygning: Vil du opføre en opvarmet tilbygning til dit eksisterende hus, for eksempel en udestue, skal tilbygningen opfylde en række krav i BR10. Også selv om det ikke er rentabelt for dig.

 

Få mere komfort og lavere varmeregning

En større energirenovering af dit hus kan give dig mere komfort og ekstra herlighedsværdi i boligen, og det vil øge din boligs værdi markant. Som hovedregel proportionalt med din investering. Samtidig kan du spare tusindevis af kroner om året på varmeregningen.

 

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du kaster dig ud i en meget gennemgribende energirenovering af et gammelt utæt hus, kan det tage en del år at tjene pengene ind, fordi der så er tale om en millioninvestering. Til gengæld vinder du også en lang række andre fordele.

 

Uvildig rådgivning er vigtig

Få kyndig og uvildig rådgivning om energirenovering, så du investerer korrekt. En arkitekt har et helhedsperspektiv på din bolig og har ikke egne interesser i, hvilken form for energirenovering, du vælger. Arkitekten kan også hjælpe dig med at beslutte, om du vil respektere husets oprindelige arkitektur eller benytte lejligheden til at ændre husets udseende radikalt.

 

 

5. Du vil passe på din bolig

 

Din bolig er en millioninvestering – ikke kun i din fremtid, men også i din hverdag og livskvalitet lige nu og her. Den bedste måde at pleje din investering på er, at opdatere din bolig løbende, så den altid er tidssvarende og i topform.

 

Hvad enten du planlægger at bo i dit hus resten af livet, eller du gerne vil holde døren åben for et fremtidigt salg, er der masser af sund fornuft i løbende at modernisere og vedligeholde boligen. Både fordi dit hus holder bedre, og fordi ombygning og renovering kan få din bolig til at stige i værdi.

 

Der er dog forskel på, hvor stor en værdi din ombygning kaster af sig. En renovering af en kælder, der ikke godkendes til beboelse, vil øge værdien mindre end fx en 1. sal, der giver dit hus udsigt over vand.

 

Gør et nyt køkken huset mere værd?

Et dyrt kvalitetskøkken kan bedre hive pengene hjem nord for København, end det kan i Nordjylland eller på Bornholm. Så jo højere kvadratmeterprisen er i dit område, jo bedre kan investeringerne betale sig. Et køkken til 200.000 kr. vil altså normalt være en bedre investering i en storbybolig til mellem 3 og 5 mio. kr. end i en bolig på landet, som koster omkring en 1 mio. kr.

 

Før boligen tilbage til den originale stil

Bor du i et ældre hus, der er dårligt vedligeholdt eller renoveret uden respekt for den oprindelige stil, overvejer du måske den helt store rekonstruktion. Det vil kræve respekt for husets historie og de materialer, det originalt er bygget i. Derfor er det en rigtig god idé at få professionel rådgivning af en arkitekt, så resultatet bliver harmonisk og holdbart.

 

Er dit hus ligefrem bevaringsværdigt, er der ekstra krav, du skal huske, før du begynder at renovere.

 

Smukke huse er mere værd

Der er et potentiale i alle huse, og med en arkitekt på sidelinjen kan selv den mest håbløse rønne forvandles til en attraktiv drømmebolig. Et typisk parcelhus fra 1970’erne kan energirenoveres og ombygges til en moderne lavenergivilla med pudsede facader og store glaspartier.

 

 

(kilde: Danske Boligarkitekter)

 

 

 

 

 

 

Enfamiliehuse

 

 

 

 

Bygbare løsninger

 

Vælg enkle og gennemprøvede løsninger

 

Bygbare løsninger skal i al sin enkelthed kunne lade sig gøre

 

Komplicerede detaljer kræver særlig grundig projektering og operationelle arbejdsinstruktioner

 

Gennemtænk byggeprocessen og sørg for tolerancer mellem de enkelte entrepriser

 

(Byggeskadefonden)

 

Tilbygninger
 

 

 

 

Sårbare bygningsdele

 

De projekterende skal foretage en risikovurdering af de enkelte bygningsdele, hvorefter den konstruktive beskyttelse skal tilpasses denne vurdering

 

Sårbare og udsatte bygningsdele skal enten beskyttes konstruktivt eller der skal vælges robuste (dyrere) materialer

 

Sliddele skal nemt kunne udskiftes

 

(Byggeskadefonden)

 

 

Ombygninger

 

 

 

 

 

Vælg realistiske løsninger, der er afstemt i forhold til byggeriets økonomi

 

Sæt fokus på levetider og totaløkonomi

 

Vælg enkle og bygbare løsninger med byggeteknisk overskud

 

Få sammenhæng mellem projekt og drift helt fra byggeriets planlægning

 

(Byggeskadefonden)

 

 

Det hvide hus på bakken

 

 

 

 

 

Arkitekter skaber

merværdi !!

 

(Danske Arkitektvirksomheder)

 

 

 

 
Typehuset blev endevendt

 

 

 

Hovsaløsninger gør dit byggeri dyrere

 

Man kan aldrig gardere sig 100 %, når man bygger, og der vil altid være en vis risiko for, at der dukker ekstraregninger op, fx hvis håndværkerne støder på uforudsete problemer undervejs. Men derudover bestemmer du selv, hvor stor denne risiko skal være. 

 

Sjusker du med planlægningen og detaljerne, maksimerer du også risikoen for økonomiske øretæver. Størst risiko løber du, hvis du:

 

•Lader håndværkerne give tilbud på baggrund af løse skitser i stedet for rigtige arbejdstegninger. 

 

•Sætter håndværkerne i gang med arbejdet før I har lavet en skriftelig aftale om pris og omfang. 

 

•Får nye ideer undervejs, eller ændrer på det, du først har aftalt med håndværkerne. 

 

•Lader håndværkerne bygge efter dine egne spontane ideer.

 

(Danske Boligarkitekter)

 

 

Hvad sker der, hvis du ikke overholder reglerne?

 

Det er dit ansvar at bygge lovligt! Hvis du har bygget uden en byggetilladelse, kan du i værste tilfælde risikere, at byggeriet skal rives ned igen.

 

Er der fejl og mangler i dokumentationen af din byggesag, risikerer du, at du flere år senere kan få problemer med forsikringssager, ejendomsvurdering og hussalg.

 

(Danske Boligarkitekter)

 

  

 

Så meget sparer du på energirenovering

Isolering på loftet

 

130 m2 loft med gitterspær isoleres med ekstra 245 mm isolering oven på de eksisterende 100 mm. Huset er opvarmet med oliefyr. Udgifter til isolering: 20-25.000 kr.= besparelse: 3.300 kr./år.

 

Isolering af hulmur 

En bungalow fra 1935 med uisoleret hulmur efterisoleres i én etages højde i hele husets omkreds. Der er plads til 75-80 mm isolering i hulmuren; samlet areal på 85 m2. Huset er opvarmet med naturgas. Udgifter til isolering: 12-15.000 kr. = besparelse: 6.250 kr./år.

 

Udskiftning af vinduer 

I en villa fra 1950’erne udskiftes 30 m2 vinduer med ét lag glas til nye A-mærkede vinduer. Huset er opvarmet med naturgas. Vinduer leveret og monteret: 90-120.000 kr.= besparelse: 2.880 kr./år.

 

(Danske Boligarkitekter)

 

 

 

Så vigtigt er dagslys

 

•Forskning viser, at dagslyset har direkte indvirkning på de hormonstoffer, som styrer vores søvn- og døgnrytme. Det betyder, at dårligt belyste boliger kan påvirke kvaliteten af vores søvn. 

 

•Dagslys har en stor indvirkning på vores humør, og bliver bl.a. brugt til behandling mod vinterdepression. 

 

•En rapport fra Arbejdsmiljøinstituttet (AMI) henviser til en udenlandsk undersøgelse, som dokumenterer sammenhængen mellem indeklimaet i skoler og elevernes præstation. En undersøgelse af omkring 9000 elever viste, at børnene i de klasselokaler, som havde mest dagslys, læste 26 procent hurtigere og regnede 20 procent hurtigere end børnene i de klasselokaler, som havde mindst dagslys. 

 

•Lys om natten øger risikoen for brystkræft og muligvis andre former for kræft.

 

(Danske Boligarkitekter)

    medlemsskab: Akademisk Arkitektforening | Danske Arkitektvirksomheder | Danske Boligarkitekter