Danske boligarkitekter  
post@dahlgaardstegnestue.dk | +45 62 22 31 36 Dahlgaards tegnestue
    Arkitektrådgivning for private Fyn Svendborg Odense Ringe Faaborg Middelfart Region Syd Syddanmark
 

Udsigt fra Dahlgaards Tegnestue over Svendborg By og Det sydfynske Øhav

 

 

5 gode grunde til at bygge om med en arkitekt

 

Mange byggeprojekter kommer aldrig en tur omkring tegnebordet hos en arkitekt. De ender hos tømreren eller en entreprenør, der kan være nok så dygtig til at bygge, men som ikke nødvendigvis har det særlige øje for detaljen og helheden, som arkitekten har. Dermed risikerer du at gå glip af den virkelig gode idé, den originale løsning eller det personlige design.

  

 

1. Du får de bedste idéer

 

Selvom du er fyldt med gode ideer til dit byggeprojekt, er det ikke sikkert, at du har fundet den rigtige endnu. Måske skal det hele vendes på hovedet før tingene går op. Læs her, hvordan arkitekten kan hjælpe dig med at gøre din bolig mere personlig med løsninger, der er skræddersyet specielt til dit hus, din familie og din pengepung

 

Hvordan forvandler du et parcelhus til en moderne og tidssvarende bolig? Hvordan får du mere plads og bedre dagslys? Hvordan får du tilbygningen til at passe til det oprindelige hus? Selvom du har masser af ideer til din drømmebolig, har du formentlig også en masse uafklarede spørgsmål. Dem kan arkitektens kreative hjerne hjælpe dig med at finde svar på.

 

Hvad ser arkitekten, som du ikke selv kan se?

Arkitekten ser, hvad huset kan bære – både arkitektonisk og byggeteknisk. I sin analyse kombinerer arkitekten din hustype og de særlige kvaliteter ved huset og haven med dine ønsker til ændringer.

 

Arkitekten kigger også på de praktiske begrænsninger – måske kan huset ikke holde til en ny 1. sal, og så må idéerne bevæge sig i andre retninger. På den måde når arkitekten frem til en original løsning, der passer til dine behov og dit hus.

 

Sådan får du hjælp til den første, spæde idé

Samarbejdet med en arkitekt begynder ofte med et idémøde, hvor I får luftet forventningerne til hinanden, og der bliver idéudviklet vidt og bredt på dit byggeprojekt.

 

Til mødet skal du gerne have en idé om størrelsen på dit budget, og arkitekten skal undersøge, om der er særlige forhold omkring din ejendom, som sætter begrænsninger for de kreative udfoldelser fx servitutter eller restriktioner i lokalplanen.

  

Arkitekten skitserer din idé

Hvordan vil en tilbygning egentlig få dit hus til at se ud? Det kan arkitekten give dig et indtryk af i et såkaldt skitseforslag. Her kommer idéerne ned på papir, og du får det første konkrete bud på, hvad dit byggeprojekt vil betyde i praksis.

 

Udover skitser af, hvordan byggeprojektet kommer til at se ud, indeholder skitseprojektet også et overslag over, hvor lang tid byggeriet vil tage, og hvor meget det vil koste.

 

 

 

2. Du får en lovlig bolig uden administrativt besvær

 

Prøv at google ”byggeregler” – og det vælter frem med komplicerede regelsæt, der hurtigt kan dræbe lysten til at bygge. Heldigvis kan du slippe for mange timers ørkenvandring i lovjunglen, hvis du lader arkitekten står for lovliggørelsen af dit byggeri.

 

Byggetilladelse, energikrav, planlov, bygningsreglement, ibrugtagningstilladelse. Dette er blot et lille udpluk af de mange regelsæt, som du skal være opmærksom på for at gennemføre et større byggeprojekt. Og hvad værre er, bærer du selv ansvaret for lovligheden i dit byggeri. Det betyder, at du kan komme juridisk og økonomisk i klemme, hvis projektet enten ikke lever op til reglerne eller der mangler vigtig dokumentation i din byggesag.

 

Hvornår har du brug for en byggetilladelse?

Små ombygninger kræver ikke byggetilladelse, men hvis du fx udvider boligens areal med en ny førstesal eller tilbygning, inddrager loftet til beboelse eller ændrer på husets facade eller tag, skal du bruge en byggetilladelse fra kommunen. Du skal sende en skriftlig ansøgning til kommunens tekniske forvaltning, og det koster et byggesagsgebyr at få byggetilladelsen. Gebyret ligger på mellem 500 og 20.000 kr. alt efter, hvilken kommune, du bor i.

 

Arkitekten laver papirarbejdet

Det er vigtigt, at din ansøgning om byggetilladelse bliver udarbejdet korrekt, så du er sikker på at få en godkendelse ud af den tid og de penge, som du allerede har investeret i dit byggeprojekt. Derfor kan det virkelig betale sig at få hjælp fra en arkitekt. En arkitekt har nemlig stor erfaring med byggereglerne og ved præcis, hvad der skal til, for at få dit projekt glat igennem hos kommunen. Materialet til en ansøgning om byggetilladelse kaldes et myndighedsprojekt.

 

Byggetilladelsen er i hus – er dit byggeri så lovligt?

Nej, ikke helt. Byggetilladelsen betyder, at kommunen har sagt god for, at dit byggeri lever op til lokalplanen og eventuelle servitutter, og at du ikke bygger mere end tilladt på din grund. Derudover skal dit byggeri opfylde bygningsreglementet og de nye skrappe energikrav. Det kræver typisk yderligere dokumentation fx en såkaldt varmetabsberegning eller en energirammeberegning. Denne dokumentation sendes til kommunen sammen med en færdigmeldingsblanket. Det specielle ved færdigmelding af byggesager er, at kommunen ikke tjekker om dit indsendte materiale lever op til lovkravene – det er udelukkende dit ansvar.

 

  

3. Du får mest muligt ud af dit budget

 

Når du skal sammenligne tilbud fra håndværkere, kan det være svært at gennemskue, hvad de egentlig indeholder – og især, hvad de ikke indeholder og dermed kan komme til at betale ekstra for senere i forløbet. Arkitekten kan hjælpe dig med at knække tallene, så du vælger det rigtige og slipper for økonomiske overraskelser.

 

Håndværksmester Larsen kan renovere dit køkken for 20.000 kr., mens konkurrenten tager 35.000 kr.: Det virker umiddelbart som et let valg for dig. Men hvad nu hvis prisforskellen dækker over en endnu større forskel i materialernes kvalitet og forbruget af arbejdstimer? Så er det pludselig ikke så let at gennemskue, hvordan du får mest kvalitet for færrest mulig penge.

 

Få det bedste grundlag for at sammenligne priser

Den slags kvaler kan du undgå, hvis du får en arkitekt til at lave et såkaldt hovedprojekt, som er en grundig og gennemarbejdet beskrivelse af dit byggeprojekt – helt ned i detaljer som fx fodlister og dørhåndtag. Du bruger hovedprojektet til at indhente tilbud fra håndværkerne, for når de alle afgiver deres tilbud ud fra de samme, præcise forudsætninger, bliver det lettere at sammenligne priser.

 

Arkitekten ved hvad dit byggeri skal koste

En arkitekt kan også hjælpe dig med at forhandle priser med håndværkerne. En dygtig arkitekt med mange års erfaring fra byggebranchen er nemlig langt bedre end dig til at gennemskue timeforbrug og materialepriser, og derfor er det ikke ualmindeligt at arkitekten kan barbere op til flere hundrede tusinde kroner af byggesummen. Men besparelsen afhænger naturligvis af projektets størrelse.

 

En udbudsrunde giver den bedste pris

Ved en såkaldt udbudsrunde inviterer arkitekten en række håndværksfirmaer til at byde på din byggeopgave, Firmaerne skal inden et bestemt tidspunkt og på grundlag af det samme grundige projektmateriale (hovedprojektet) afgive et bindende tilbud på opgaven. Det skaber en konkurrencesituation, som er til din fordel. Håndværkerne har nemlig selv indvilliget i at deltage i udbudsrunden og er derfor motiverede for at lave et tilbud, der prismæssigt kan konkurrere med de øvrige.

 

Da tilbuddene gives på baggrund af det samme materiale, får du en række priser, som er direkte sammenlignelige. Du kan derfor med sindsro vælge det billigste.

 

  

4. Du får frigivet tid

 

Møder med håndværkere, samtaler med kommunen, tilsyn på byggepladsen og timer med administrativt papirnusseri. Det er tidskrævende at bygge og tiden er netop en af de store faldgruber, når boligejere kaster sig ud i større byggeprojekter. Heldigvis kan du overlade alle de tidsrøvende opgaver til arkitekten, der også kan styre tidsplanen.

 

Stress, rod og byggestøv kan sætte familielivet under pres i en byggeproces. Og hvis du også skal styre et byggeri ved siden af dit faste arbejde, bliver tiden hurtigt knap. Men hvis du får en arkitekt til at styre byggeriet, slipper du for at sætte resten af dit liv på stand-by under byggeprocessen. Arkitekten sørger for at koordinere byggeriet, så der er fremdrift, mens du til gengæld får tid til at hellige dig familieliv, job og fritidsinteresser.

 

Arkitekten kan lægge en realistisk tidsplan

Det første skridt til en succesfuld byggeproces er en realistisk tidsplan. Det kan en arkitekt lave for dig, fordi han eller hun ved, hvor lang tid de forskellige arbejdsopgaver i et byggeprojekt tager, og hvor der typisk skal sættes lidt ekstra tid ind for at undgå overskridelser.

 

Èn håndværker kan forsinke det hele

En arkitekt har også erfaring med at koordinere håndværkerne, svare på deres spørgsmål om materialer og detaljer og sørge for, at alle bliver færdige til tiden. Det kan hurtigt koste dig tid, hvis bare én håndværker ikke kan overholde tidsplanen, for så bliver de andre håndværkere, der skal til bagefter, også forsinkede. Og hvis håndværkerne så ikke har tid i kalenderen på det tidspunkt, de kan komme til, står du for alvor med problemer. Alt det kan undgås, hvis en erfaren arkitekt står i spidsen for byggeprocessen.

 

 

 

 

5. Du undgår bøvl og byggeskader

 

Når du investerer mange penge i en om- eller tilbygning er det vigtigt at det færdige resultat lever op til dine forventninger om kvalitet og godt håndværk. Hvis du vil være sikker på at få det, du betaler for og at eventuel byggesjusk bliver opdaget i tide, kan du bede arkitekten om at føre tilsyn med byggeriet.

 

Det er de færreste boligejere, der har den byggesagkyndighed, det kræver at tjekke, om alt nu også bliver lavet efter bygningsreglementets forskrifter, og som arkitekten har beskrevet det i hovedprojektet. For det kræver nemlig ikke kun tid, men også at du ved præcis hvad, du skal kigge efter og på hvilket tidspunkt. Derfor bør du overveje at få en arkitekt til at føre tilsyn med håndværkerne og deres arbejde.

 

Arkitekten kvalitetstjekker byggeriet

Formålet med at føre tilsyn med byggeriet er først og fremmest at sikre, at håndværkerne leverer det arbejde, som projektmaterialet beskriver, i den kvalitet, som arbejdsbeskrivelsen lægger op til og som håndværkerne har beregnet deres pris ud fra. Det handler med andre ord om at få det for pengene, som du har bedt om, og som du også kommer til at betale for i sidste ende.

 

Arkitekten ved, hvor byggesjusk opstår

Et andet godt argument for byggetilsyn er, at arkitekten får mulighed for at opdage graverende fejl og byggesjusk før de udvikler sig til egentlige katastrofer. Hvert år bliver der brugt millioner af kroner på at udbedre fejl, som kunne være taget i opløbet. Arkitekter har stor erfaring i byggetekniske løsninger og kender de fagmæssigt korrekte måder at bygge på. De kender husets knudepunkter og ved fx, at det især er i tagkonstruktionen og vådrum, at de alvorligste skader opstår.

 

Husk det sidste tjek

Som tilsynsførende opdager arkitekten fejl og mangler, så de kan blive udbedret med det samme, hvilket er billigere og nemmere. Og så er det vigtigt at afslutte byggeprocessen med en samlet gennemgang af hele byggeriet, hvor arkitekten en sidste gang tjekker, at alt lever op til det aftalte og til lovgivningen.

 

 

(kilde: Danske Boligarkitekter)

 

 

 

 

 

 

Enfamiliehuse

 

 

 

 

Vælg realistiske løsninger, der er afstemt i forhold til byggeriets økonomi

 

Sæt fokus på levetider og totaløkonomi

 

Vælg enkle og bygbare løsninger med byggeteknisk overskud

 

Få sammenhæng mellem projekt og drift helt fra byggeriets planlægning

 

(Byggeskadefonden)

 

  

Tilbygninger
 

 

  

Hovsaløsninger gør dit byggeri dyrere

 

Man kan aldrig gardere sig 100 %, når man bygger, og der vil altid være en vis risiko for, at der dukker ekstraregninger op, fx hvis håndværkerne støder på uforudsete problemer undervejs. Men derudover bestemmer du selv, hvor stor denne risiko skal være.

 

 Sjusker du med planlægningen og detaljerne, maksimerer du også risikoen for økonomiske øretæver. Størst risiko løber du, hvis du:

  

•Lader håndværkerne give tilbud på baggrund af løse skitser i stedet for rigtige arbejdstegninger.

  

•Sætter håndværkerne i gang med arbejdet før I har lavet en skriftelig aftale om pris og omfang.

 

 •Får nye ideer undervejs, eller ændrer på det, du først har aftalt med håndværkerne.

  

•Lader håndværkerne bygge efter dine egne spontane ideer.

 

(Danske Boligarkitekter)

 

Ombygninger

 

 

 

Hvad sker der, hvis du ikke overholder reglerne?

 

 Det er dit ansvar at bygge lovligt! Hvis du har bygget uden en byggetilladelse, kan du i værste tilfælde risikere, at byggeriet skal rives ned igen.

  

Er der fejl og mangler i dokumentationen af din byggesag, risikerer du, at du flere år senere kan få problemer med forsikringssager, ejendomsvurdering og hussalg.

 

(Danske Boligarkitekter)

 

 

Det hvide hus på bakken

 

 

 

Arkitekter skaber

merværdi !!

 

(Danske Arkitektvirksomheder)

 

 

 
Typehuset blev endevendt

 

 

 

Her sparer arkitekten dig for tid

Du kan spare en masse tid, hvis du overlader følgende opgaver til arkitekten:

 

•Skaffe og læse dokumenter om din ejendom

  

•Kontakt til geotekniker, landinspektør og ingeniør

  

•Kontakt til kommunens byggesagsafdeling

  

•Skrive ansøgning om byggetilladelse

 

 •Udarbejde udbudsmateriale til håndværkere<

  

•Kontakte håndværkere for tilbud

  

•Forhandle priser og kontrakt med håndværkere

 

 •Koordinere håndværkernes arbejde

  

•Føre tilsyn med håndværkerne på byggepladsen

  

(Danske Boligarkitekter)

 

 

Hvorfor kan du ikke bare stole på, at håndværkerne udfører deres job?

 

Selv med de dygtigste, mest reelle håndværkere på dit hold, har du brug for én, der udelukkende varetager dine interesser.

 

Arkitekten er din mand på byggepladsen og som tilsynsførende har han ingen økonomiske interesser, der modstrider dine.

 

(Danske Boligarkitekter)

 

 

  

 

Sådan sparer arkitekten dig for bøvl

 

•Arkitekten opdager fejl i tide

Byggefejl når ikke at blive fatale, hvis de opdages i tide. For eksempel vil arkitekten som tilsynsfører tjekke, at badeværelsets vådrumssikring er lavet korrekt, inden de dyre, italienske marmorfliser bliver sat op. Så havner du ikke i en situation, hvor fliserne må brækkes op for at rette en dybereliggende fejl.

 

•Arkitekten sørger for, at du får, hvad du har bestilt

Med udgangspunkt i dit projektmateriale tjekker arkitekten, at du hele tiden får materialer i den kvalitet, du betaler for, og at det udførte arbejde er i orden.

  

•Arkitekten forhindrer unødige forsinkelser

Når der opstår tvivlsspørgsmål på byggepladsen, sikrer arkitekten, at der hurtigt kommer afklaring, så byggeriet kan fortsætte.

 

 •Færdigmelde byggeriet hos kommunen

 

(Danske Boligarkitekter)

 

 

 

 

    medlemsskab: Akademisk Arkitektforening | Danske Arkitektvirksomheder | Danske Boligarkitekter